bilde av tre netpower-ansatte i sofaen, sammen med aleksander stokkebø

Fra venstre: Anders Endresen i Netpower, stortingsrepresentant Aleksander Stokkebø, Mirjam Meling og Hector Alonso Vestbø i Netpower.

Netpower viser vei med RockExchange

Nylig hadde vi gleden av å ha stortingsrepresentant Aleksander Stokkebø på besøk i Netpower. Han forventet nok at det skulle bli IT-prat hos oss, i stedet overrasket vi med snakk om jord- og steinmasser.

Uventet innsikt

Gjennom vårt arbeid med utvikling av digitale løsninger og fagsystemer bygger vi opp spesialisert kompetanse og får dyp innsikt i de fagområdene vi jobber med.

I utviklingen av RockExchange har vi som IT-bedrift derfor opparbeidet oss inngående kunnskap om en av anleggsbransjens største utfordringer: bærekraftig håndtering av overskuddsmasser.

Og det tenkte vi var et aktuelt tema å ta opp med Stokkebø.

En bransjeutfordring som krever nye løsninger

Overskuddsmasser, som oppstår i store mengder ved bygging av infrastruktur som veier, tunneler og jernbaner, utgjør en betydelig utfordring både økonomisk, miljømessig og praktisk. Transport av masser er kostbart, det fører til slitasje på veinettet og gir utslipp av CO2.

Gjennom utviklingen av RockExchange har vi vært i dialog med sentrale aktører i bransjen, inkludert byggherrer, entreprenører, geologer og miljørådgivere. Et tydelig budskap går igjen: Vi må jobbe smartere med håndteringen av overskuddsmasser.

Likevel møter bransjen en utfordring i mangelen på felles rammer og krav for bærekraftig masseforvaltning.

Offentlige anbud som verktøy for endring

Bygg- og anleggsbransjen er samstemt om at en varig endring må starte på toppen. Med de største anleggsprosjektene i landet har offentlig sektor en nøkkelrolle i å bane vei for en mer bærekraftig praksis.

Ved å stille krav til gjenvinning, sporbarhet og rapportering av overskuddsmasser i offentlige anbud, kan oppdragsgiverne sikre at miljøvennlige løsninger blir en naturlig del av prosjektene.

Rogaland fylkeskommune tar grep for miljøvennlig massehåndtering

Vi vil gjerne løfte frem Rogaland fylkeskommune, som vi opplever som en ledende aktør på dette området. Gjennom vårt innovasjonsprosjekt bruker de RockExchange, og vi samarbeider tett med deres fagmiljøer for å videreutvikle løsningen.

På eget initiativ har de innført krav i sine anbud om bruk av DFØs anbefalte malverk for å estimere massetransport og gjenbruk av masser i prosjektene. Dette verktøyet tydeliggjør hvordan prosjekter kan optimalisere massehåndteringen med miljøhensyn, noe som nå blir en viktig konkurransefaktor i tildelingen av oppdrag.

Skjermbilde av DFØ sin mal, med tabell for massetransport

DFØs anbefalte mal brukes til å estimere transportvolumet av masser i et prosjekt, både for masser som graves/transporteres ut og masser som fylles/transporteres inn.

Tabellen skal også angi hvor stor andel av de utgravde massene som skal ombrukes på stedet, gjenbrukes i andre prosjekter eller leveres til avfallsanlegg. Tilsvarende skal det oppgis hvor massene som transporteres inn i prosjektet, kommer fra. Last ned mal fra DFØ

Vår rolle i den digitale utviklingen

Med stadig strengere krav til bærekraftig masseforvaltning er behovet for gode styringssystemer viktigere enn noensinne. RockExchange er utviklet nettopp med dette formålet – som et prosjektverktøy som skaper verdi for flere parter i verdikjeden.

Full kontroll for oppdragsgiver

For oppdragsgiver (byggherre) gir RockExchange løpende oversikt og kontroll, slik at de kan spore massene i sanntid og hente ut rapporter på transport og CO2-utslipp. Dette gir byggherren et effektivt verktøy for å sikre at prosjektet oppfyller miljøkrav og standarder.

Et operativt verktøy for entreprenører

Entreprenøren, som står for selve håndteringen av massene, kan også bruke RockExchange som et operativt verktøy. Entreprenøren kan enkelt legge inn nødvendige data, som umiddelbart blir tilgjengelige for oppdragsgiver. Dette gir full transparens og sikrer en sømløs dataflyt mellom aktørene.

Integrert med DFØs malverk for enklere rapportering

Vi bygger videre på det gode arbeidet til DFØ og har integrert deres anbefalte malverk direkte i RockExchange. Nøkkeltall og miljødata fylles automatisk ut i DFØs skjemaer, noe som forenkler rapporteringsprosessen og bidrar til økt presisjon i datagrunnlaget.

gravemaskin i arbeid i bakgrunnen. i forgrunnen en mobil som viser rockexchange-appen.

Et verktøy for samhandling og bærekraft

Målet vårt er å utvikle en løsning som gir verdi for både oppdragsgivere og entreprenører ved å sikre en sømløs og transparent informasjonsflyt. Dette legger grunnlaget for et samarbeid der alle har tilgang til oppdatert informasjon, noe som gjør det enklere å møte både miljø- og prosjektkrav på en effektiv og bærekraftig måte.

Vi ser frem til å fortsette som en pådriver i dette viktige arbeidet.
Sammen kan vi faktisk flytte fjell!

Skrevet av Mirjam Meling
Publisert oktober
2024